Gemeente Beverwijk heeft een ruimtelijke spelregelkaart opgesteld om richting te geven aan de toekomst van het bedrijventerrein Business Docks. Het college van burgemeester en wethouders neemt later in september een besluit over het vrijgeven voor inspraak van dit belangrijke document.
Een spelregelkaart is geen bestemmingsplan of omgevingsplan. Het document moet richting geven aan het investeringsklimaat in het gebied. De filosofie achter deze werkwijze is dat alle huidige keuzes bijdragen aan hoe het bedrijventerrein er zal uitzien in 2040.
Overleg met ondernemers
Het concept van de spelregelkaart is opgesteld in overleg met de ondernemers die zijn aangesloten bij Stichting Business Docks, met vastgoedeigenaren, gemeente Velsen en provincie Noord-Holland. Daarnaast is in maart 2024 een informatiemarkt georganiseerd om verschillende Spoorzone-projecten toe te lichten, waaronder de spelregelkaart.
Toekomstvisie op Business Docks
De spelregelkaart bevat een visie op de ontwikkeling van het bedrijventerrein en schetst daarmee een toekomstbeeld voor 2040 en verder. Dit document biedt handvatten aan vastgoedeigenaren voor het ontwikkelen van hun locaties en doet voorstellen voor de (her)inrichting van de openbare ruimte.
Uitvoering van Spoorzone-ambities
De gemeenteraad heeft voor Spoorzone Beverwijk in 2021 de ambitie vastgelegd om er een stoer, duurzaam en prettiger leefbaar gebied te maken, waar gewoond en gewerkt wordt met alle voorzieningen die daarbij horen. Belangrijk is ook dat het hele gebied onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van het centrum van Beverwijk.
Ter ondersteuning van die ambitie zijn meerdere doelstellingen geformuleerd, onder meer voor woningbouw, vergroening, verduurzaming en mobiliteit. Om uitvoering te geven aan deze ambitie en doelstellingen is in 2023 voor de Stadskant van Spoorzone een stedenbouwkundige visie vastgesteld. De spelregelkaart is een variant hierop voor de andere kant van het spoor, namelijk Business Docks.
Business Docks vergt andere aanpak
Het grote verschil met de stadskant is dat aan de Business Docks-zijde bijna alle kavels privaat bezit zijn. De spelregelkaart is een voorbeeld van uitnodigingsplanologie waarmee de gemeente private partijen maximaal wil stimuleren om dingen te doen die goed zijn voor de stad in het algemeen en het bedrijventerrein in het bijzonder. Het document onderscheidt vier identiteiten voor het bedrijventerrein:
- De zeehaven en directe omgeving, met focus op kade- en havengebonden activiteiten;
- De Wijkermeer/Kagerweg, waar ruimte is voor de zwaardere milieucategorieƫn;
- Het Bazaar-gebied, waar de gemeente een nieuwe stadswijk beoogt die een mix moet worden van wonen, werken en recreƫren;
- Een meer stedelijk overgangsgebied aan de Parallelweg, Kop van de Haven en de zone tussen de Industrieweg en Wijkermeerweg, waar ruimte is voor detailhandel, leisure, kantoren, onderwijs en een hotel, als buffer tussen de binnenstad, BazaarStad en de zware industrie.
Objectief kader voor gebiedsontwikkeling
Bedoeling van de spelregelkaart is om ondernemers en vastgoedeigenaren te inspireren en stimuleren om bouwplannen te ontwikkelen die passen in de visie voor het gebied. De gemeente zelf krijgt door dit document handvatten voor de door haar te maken keuzes, zoals het verkeerscirculatieplan, groencompensatie, infrastructuur en gronduitgifte. Alle partijen beschikken door een spelregelkaart over een objectief kader voor steun van de gemeente aan bouwplannen die afwijken van het omgevingsplan.
Raadsbesluit na zes weken inspraak
Op het moment dat het college van burgemeester en wethouders de concept-spelregelkaart dit najaar vrij geeft voor inspraak, ligt deze zes weken lang ter inzage. Daarna gaat de gemeente alle binnengekomen reacties beantwoorden. Waar nodig wordt de spelregelkaart aangepast op basis van de inspraak. De gemeenteraad besluit naar verwachting eind 2024 over de spelregelkaart.