Bas Dekker doet mee aan de klankbordgroep voor de ontwikkelingen in de Spoorzone. Als gebiedsontwikkelaar kun je je nauwelijks een betere deelnemer wensen: Bas is jong, enthousiast en ook nog eens inhoudelijk onderlegd. Met een opleiding in ruimtelijke ordening en planologie werkt hij zelf op projectbasis voor gemeentes, aan de andere kant van de tafel dus!
Bas is een echte Beverwijker. Hij groeide op aan de Creutzberglaan en woont nu op de Breestraat.
De oproep zag hij voorbij komen via LinkedIn. Eerder al bezocht hij met zijn vader samen de Informatiebijeenkomst in het Kennemertheater. Grote gebiedsontwikkelingen zoals die in de Spoorzone hebben nu eenmaal zijn interesse. Of zoals hij zelf zegt: “Ik woon er, ik zie wat er gebeurt, dat maakt het heel tastbaar. Mijn studie, mijn werk, mijn passie, mijn stad: alles komt samen. Ik kan het meemaken van de andere kant én ik mag mijn visie geven”
Wie zitten er in de klankbordgroep?
“We zijn met ongeveer 15 mensen, het is een leuke, diverse groep. Iedereen doet actief mee, logisch ook, je komt daar vanuit betrokkenheid. En vaak ook met een doel, dus je wilt dat je stem gehoord wordt. Of dat nou voor meer groen is, meer fietsroutes, meer creatieve plekken of betere bereikbaarheid voor ouderen. Mensen hebben verschillende belangen, ze willen iets beschermen of juist veranderen. Ze vinden dat belangrijk en komen daar echt voor op. We laten elkaar wel goed uitspreken, ook al zijn we het niet altijd eens. Er is begrip voor elkaars belangen. De projectleider doet dat ook goed, die probeert steeds de blik breed te houden. Echt mijn complimenten voor de gemeente over hoe ze dit oppakken en begeleiden.”
Met welk persoonlijk belang doe jij mee?
“Ik woon natuurlijk al op een heerlijke plek, ik hoop vooral dat het gezelliger en veiliger wordt in het centrum. Bij vrienden zie ik dat ze veel moeite hebben om een goed en betaalbaar appartement te kunnen kopen, daar maak ik me ook hard voor. Persoonlijk vind ik klimaatadaptatie heel belangrijk. Dat als we dan gaan bouwen, we dat klimaatadaptief doen om bijvoorbeeld hittestress te voorkomen. Ik ben voor een mooie, groene entree van de stad. Beverwijk is helemaal ingericht op de auto, ligt vol met stenen en asfalt. Er moet meer groen komen. Je hoeft heus niet overal grasveldjes aan te leggen, groen kan ook in gevels of op daken.”
Wat houdt de klankbordgroep in?
“Eens in de paar maanden komen we samen en gaan we met de projectleiders van de gemeente aan tafel. Zij houden verschillende zaken tegen ons aan, het is dus letterlijk klankborden. We denken mee over de visie voor de lange termijn en voor het hele gebied. Waar willen we heen met het centrum, het stationsplein, de spoorsingel? Daarover geven wij onze mening, delen we ons gevoel. Ze bereiden het altijd goed voor. Laten zien wat ze in gedachten hebben en vragen dan: wat vinden jullie daarvan? Ook worden we betrokken bij alles wat er speelt en onderzocht wordt. Op dit moment is dat bijvoorbeeld het meten van de luchtkwaliteit rond de A22.”
Ontwerpen of beslissen jullie ook mee?
“Nee, dat is niet onze taak. Wij geven feedback. Persoonlijk vind ik de visie van het stedenbouwkundig bureau bijvoorbeeld iets té stedelijk, iets te Amsterdams. Ik denk niet dat we in Beverwijk zitten te wachten op torenhoge woonflats of hypermoderne woonblokken. Houd het Beverwijks, vind ik, maak het niet te wild of te gek. Dat mag je dan zeggen. Onze inbreng wordt niet automatisch verwerkt in het ontwerp, dat vinden mensen soms lastig. Maar er wordt wel echt goed naar ons geluisterd. Ik voel me zeker gehoord. Dat ik over een paar jaar kan zeggen dat ik heb meegedacht over de ontwerpen, zorgen dat er iets komt te staan, waar mensen blij mee zijn. Dat vind ik echt gaaf.”